Heikki Hasu

Kuva: Helinä Johanssonin kokoelma

Sippolassa 21.3.1926 syntyneestä maanviljelijä Heikki Hasusta tuli Suomen hiihtomaineen palauttaja sotien jälkeisissä kansainvälisissä arvokisoissa. Hasu oli ensimmäinen ei-norjalainen olympiavoittaja yhdistetyssä vuoden 1948 talviolympialaisissa St.Moritzissa, ja lisäksi kisojen ainoa suomalainen kultamitalisti. Hän oli tuolloin vasta 21-vuotias ja valittu viimeisenä olympiakisakoneeseen. Hasun palatessa olympiamatkaltaan junalla Myllykosken rautatieasemalle, oli häntä vastassa lähes kuuden tuhannen ihmisen onnittelijajoukko.

Hasun urheilu-ura alkoi Suojeluskuntain poikajärjestössä sotilaspojissa. Hän voitti sotilaspoikien Suomen mestaruuden yhdistetyssä vuonna 1943, nuorten Suomen mestaruuden 1944 ja yhdistetyn yleisen sarjan SM-kilpailut Nokialla vuonna 1947, itse tehdyillä suksilla. Ylivoimaisen olympiavoiton ansiosta koko kansan tietoisuuteen noussut Hasu valittiin vuoden urheilijaksi vuonna 1948 ja uudelleen vuonna 1950.

Yhdistetyssä Hasun valtakausi jatkui jalkavaivaisena saavutetulla maailmanmestaruudella Lake Placidin MM-kisoissa vuonna 1950. Oslon talviolympialaisissa vuonna 1952 hän sai hopeaa kovan norjalaisen kilpakumppanin Simon Slåttvikin viedessä kullan. Arvokisamitalien lisäksi Hasu arvostaa erittäin korkealle Holmenkollenin vuoden 1953 talvikisojen yhdistetyn voittoa, jota hän oli tavoitellut viisi vuotta. Suomen mestaruuden Hasu voitti yhdistetyssä vuosina 1947, 1949, 1952 ja 1953 ja arvostetut Salpausselän kilpailut viisi kertaa vuosien 1948—1953 aikana.

Myllykosken Kilpa-Veikkoja koko urheilu-uransa edustanut Hasu oli mäkihyppääjänä hyvä, mutta hiihtäjänä loistava. Hän voitti ladulla usein lajin erikoismiehet. St. Moritzissa Hasu oli neljänneksi nopein hiihtäjien ja yhdistetyn miesten yhteisellä 18 kilometrin pikamatkalla. Hän voitti pikamatkan Suomen mestaruuden vuosina 1951 ja 1953. St. Moritzin jälkeen Hasu nimettiin maastohiihdon viestijoukkueeseen. Kansainvälisiin hiihtosaavutuksiin kuuluvat Oslon talviolympialaisten kultamitali 4 x 10 kilometrin viestihiihdossa sekä maailmanmestaruushopea Lake Placidin MM-kisojen viestissä. Oslossa Hasu hiihti viestin avausosuuden niin hyvin, että joukkueen muut jäsenet saivat reilun, yli minuutin etumatkan.

Hasu teki kesäisin maataloustöitä ja juoksulenkkejä kumisaappaissa, jotka kävivät kesäharjoittelusta. Olympiavoittaja lopetti kilpaurheilun nuorena, reilusti alle 30-vuotiaana, keväällä vuonna 1953 kilpailtuaan seitsemän perättäistä talvea huipputasolla. Urheilu-uran jälkeen Hasu keskittyi politiikkaan ja tilanhoitoon. Hän on ollut Keskustan kansanedustajana vuosina 1962—66 ja 1967—70, sekä toiminut monissa urheiluun liittyneissä luottamustehtävissä. Vuonna 2003, päivälleen 55 vuotta St. Moritzin olympiakullan jälkeen Hasun kunniaksi paljastettiin Keltakankaalla Juhani Honkasen tekemä urheilijapatsas.