Ismo Kamesaki

Kuva: Poikilo-museot

Voikkaalainen, vuonna 1970 syntynyt Ismo Kamesaki on painin Euroopan mestaruuskilpailuiden hopeamitalisti ja kuusinkertainen Suomen mestari. Kamesaki on viimeisin Kouvolan seudulta kansainväliselle huipputasolle yltänyt painija. Juniorivuodet mukaan luettuna Kamesakilla on 29 eri väristä SM-mitalia. Voikkaan Viestiä ja Voikkaan Urheilu-Veikkoja urallaan edustanut Kamesaki paini lähinnä kreikkalais-roomalaisessa painimuodossa, mutta otteli kotimaassa myös vapaapainissa. Hän voitti miesten vapaapainin Suomen mestaruuden 48-kiloisten sarjassa vuonna 1986, ollessaan vain 16-vuotias. Kreikkalais-roomalaisessa painissa mestaruusvuodet ja painoluokat olivat: 1989 (52 kg), 1990 (52kg), 1992 (57kg), 1995 (57kg) ja 1996 (62kg). Kamesaki paini uransa aikana miesten sarjassa kaikissa painoluokissa aina 48 kiloisista 63 kiloisiin.

Kahdeksanvuotiaana painin aloittanut Kamesaki oli vasta 19-vuotias saavuttaessaan hopeaa Oulun EM-paineissa vuonna 1989. Finaaliottelu jugoslavialaista Senad Rizvanovicia vastaan herätti paljon keskustelua, ja Kamesakin katsottiin menettäneen voiton tuomaripelillä. Kamesaki ajettiin ulos kolmen varoituksen jälkeen ja Rizvanovic julistettiin voittajaksi. Monet paikalla olleet epäilivät, että tuomarien päätöksiin vaikutti kansainvälisen painiliiton FILAn jugoslavialainen puheenjohtaja Milan Ercegan. Yleisön rajun buuauskonsertin takia kisat keskeytyivät eikä palkintojakaan pystytty jakamaan. EM-hopean myötä Kamesaki valittiin vuoden 1989 Työväen Urheiluliiton parhaaksi urheilijaksi.

Euroopan mestaruushopean lisäksi Kamesaki on saanut kaksi EM-mitalia alle 18- ja 21-vuotiaiden arvokilpailuista: vuonna 1987 Kamesaki paini pronssimitalin arvoisesti Puolan Katowicessa ja vuonna 1990 Lapuan EM-kilpailuista tuli hopeaa. Kansainvälisiin saavutuksiin kuuluu myös Washingtonissa vuonna 1990 painittu sotilaiden maailmanmestaruushopea.

Miesten sarjan EM-hopean jälkeen seurasi useita arvokisoja, joissa Kamesaki paini itsensä pistesijoille. Vuoden 1990 EM-paineissa hän oli viides ja vuonna 1991 kuudes. Kamesaki nimettiin Barcelonan vuoden 1992 olympialaisiin 52 kilon sarjassa. Hän oli seitsemäs ja sai viimeisessä ottelussaan revanssin Jugoslavian Rizvanovicista pistein 2—1.

Kamesakin ensimmäinen vakava loukkaantuminen tapahtui polven vääntyessä painiottelussa Heinolassa vuonna 1993. Kuntoutuminen kesti noin vuoden, jonka jälkeen Kamesaki pystyi nousemaan takaisin kansainvälisen tason painijaksi. Hän tuli kymmenenneksi Euroopan mestaruuskilpailuissa vuonna 1995 ja Kouvolassa järjestetyissä vuoden 1997 EM-paineissa hän oli seitsemäs. Neljänsiin aikuisten maailmanmestaruuskilpailuihinsa Ruotsin Gävlessä vuonna 1998 Kamesaki osallistui polvi teipattuna. Hän joutui polven takia uudestaan leikkauspöydälle kisojen jälkeen ja päätti lopettaa kilpauransa.

Kamesakin painimenestys perustui hyvään fysiikkaan —vahvan kuntopohjan takia hän pystyi painimaan ottelut täysillä alusta loppuun saakka. Mattopainissa Kamesaki sai usein tärkeitä pisteitä vyörytyksellä, kunhan oli ensin saanut vastustajansa mattoon pystypainista tulleilla varoituksilla. Vahvuuksiin kuuluivat myös taaksemenot ja allepanot sekä tehokas kravattiote. 

Kamesaki on saanut vuosina 1995 ja 1998 parhaalle suomalaiselle painijalle myönnettävän Herman Kare-kiertopalkinnon. Nykyisin Kamesaki toimii pelastajana ja hierojana.