Roope Tonteri

Kuva: Mainostoimisto Sepeteus

Mielakan rinteiltä mestariksi

Aktiivisista kouvolalaisurheilijoista menestynein on Valkealassa vuonna 1992 syntynyt lumilautailija Roope Tonteri. Hänen saavutuksiinsa kuuluvat kolme kultamitalia ja yksi hopeamitali lumilautailun maailmanmestaruuskilpailuista. Tonteri sai ensimmäisen lumilautansa joululahjaksi seitsenvuotiaana vuonna 1999. Suksilla hän oli laskenut jo nelivuotiaasta asti. 

Tonteri laski muutaman vuoden suksilla ja lumilaudalla, kunnes lautailu vei kokonaan mukanaan. Nuori lautailija oli tuttu näky Mielakan rinnekeskuksessa, jossa hän kävi laskemassa kuutena päivänä viikossa. Ylimääräisen motivaatiopiikin Tonteri sai alakoulun viidennellä luokalla, kun hänet erotettiin koulusta. Erottamiseen vaikutti tulevaisuuden ammattiin liittyvä ainekirjoitus, jossa Tonteri vastasi haluavansa rullalautailijaksi tai lumilautailijaksi. Opettaja ei pitänyt niitä ammatteina. Seuranneessa puhuttelussa Tonteri sai sanojensa mukaan ”hirveet kilarit” ja päätti luoda uran lautailijana.

Tonteri on lapsesta saakka harrastanut myös skeittausta, josta hänellä on useita SM-mitaleja. Skeittauksesta hän sai elämänsä ensimmäiset palkintorahat. Lumilautailusta tuli kuitenkin Tonterin päälaji hänen muutettuaan Vuokattiin opiskelemaan matkailualaa ja harjoittelemaan lautailua. Kansainvälisellä tasolla Tonteri väläytti ensi kertaa saavuttaessaan World Rookie Champion -tittelin Itävallassa vuonna 2009. Lopullinen läpimurto tapahtui vuonna 2011 Tonterin voitettua slopestylessä Burton European Openin. Samana vuonna hän teki sponsorisopimuksen Burtonin kanssa, jonka lumilautoja hän oli käyttänyt jo aiemmin.

Vuonna 2013 Tonterista tuli maailmanmestari sekä slopestylessä että big airissa. Kahta vuotta myöhemmin hän uusi big air -maailmanmestaruutensa ja sai slopestylessa hopeaa. Välissä olivat Sotšin vuoden 2014 talviolympialaiset, joissa Tonteri laski toipilaana, olkaluun murruttua edellisvuonna kahdesti. Sijoitus slopestyle-finaalissa oli yhdestoista. Tonterille itselleen suurin voitto oli päästä laskemaan olympialaisissa loukkaantumiskierteen jälkeen. Lumilautailussa rentoa fiilistä ja tunteella laskemista korostava Tonteri on arvellut uransa jatkuvan maksimissaan kymmenen vuotta, jos vakavilta vammoilta vältytään.